« Takaisin

SaPKon edustusjoukkueen joulutervehdys 2021

24.12.2021
Kategoria: Edustusjoukkue

 

 

Muistelimme vuosi sitten Savolaisrykmentin, Jalkaväkirykmentti 49:n oloja Riihiön lohkolla Karjalan Kannaksella jouluna 1941, missä oli puutetta lähes kaikesta: majoitustiloista, polttoaineista ja valaisuvälineistä. Joulusta tehtiin niissä oloissa niin hyvä, kuin se vain oli mahdollista. Vartio- ja ruokavuorot porrastettiin, mieltä lämmittivät kotiväeltä saadut paketit ja kirjeet. Joku saattoi jopa päästä lomalle kotiseudulle.

Eversti Järvinen kertoo “Joulua vietettiin vaatimattomissa ja alkeelisissa oloissa. Vain harvoja korsuja oli ehditty rakentaa valmiiksi. Suurin osa joukoista majoittui teltoissa. Ruoka ja muu kestitys oli kyllä hyvää, mutta valaistusaineiden puutteessa täytyi tämä valon juhla viettää suurimmaksi osaksi pimeässä.

 

Kaikkea tekemistä motivoi kuitenkin usko paremmsta huomisesta ja itsenäisestä Suomesta. Jatkosodan toisena jouluna tilanne rintamalla oli suhteellisen rauhallinen ja joulua vietettiin paremmissa oloissa.

 

Eversti järvinen muistelee: Olosuhteet olivat nyt paljon paremmat. Kaikki asuivat hyvissä korsuissa, valaistusvälineitä ja- aineita oli riittävästi.

Mukana oli oikeaa juhlamuonaa, jonka höystönä oli poikien saamat siviilipaketit. Tavanomaiseen juhlapäivä annokseen kuului 0.1 litraa viinaa miestä kohti.

 

Mutta...

 

Kulunut vuosi on ollut Savonlinnan Pallokerhon osalta ikimuistoinen. Seura jätti Mestiksen kesken helmikuussa 2021 Rovanimen Kiekon tavoin.

Keväällä ja kesällä palapeli koottiin uudestaan, mutta muutokset eivät jääneet siihen. Toimihenkilövaihdokset värittivät syksyn toimintaa ja taloudellinen epävarmuus on valitettavasti varjostanut toimintaamme koko vuoden!

Urheilullisesti joukkue on mielestäni syksyn Mestiksen postiivinen yllättäjä, kun summataan kaikki osatekijät yhteen mitä joukkueen ympärillä on tapahtunut.

Joukkueessa on uutta ja tervettä energiaa mitä tarvitaan keväällä!

 

Lienee kunnia-asia ja velvollisuutemme ajasta ikuisuuteen siirtyneitä SaPKolaisia kohtaan, että rakkaan seuramme toiminta voisi jatkua normaalisti ja nykypelaajat ja toimihenkilöt voivat jatkaa SaPKolaisen perinteen viemistä seuraaville soihdunkantajille!

 

Taistelu Koronaa ja sen muunnoksia vastaan on kestänyt noin 2 vuotta ja kaikki SaPKolaiset ovat seuranneet pandemian vaikutuksia työ-elämään, matkustamiseen, harrastuksiin .

Jokaisella on myös jatkuvasti on ollut pelko omasta ja läheisten terveydestä. Karanteenissa on oltu ja testausten tuloksia odoteltu!

On kuitenkin täysin liioiteltua verrata tätä nykyhetkeä sota-aikaan.

Meillä ei ole juurikaan pulaa energiasta, ruokaa riittää biojätteksi asti, terveydenhuolto toimii ainakin toistaiseksi ja ihmiset ovat kuitenkin voineet ainakin loppuvuoden elää aika normaalia elämää. Mikä siten on normaalia elämää ?

 

Jouluna 2021 näyttää siltä, että seuraavan kuukauden aikana viranomaisten koronarajoitusten vaikutukset Mestiksen toimintaan lisääntyvät ja sarjan läpivienti ei ainakaan helpotu.

 

 

Olemme muutaman kerran muistaneet joukkueen kanssa itsenäisyyspäivänä sotiemme veteraaneja viemällä kynttilät Talvisalon hautausmalle Kuolevan Sotilaan hautapaadelle.


Tällä hautausmaakäynnillä haluamme kunnioittaa sotiemme veteraaneja ja menneitä sukupolvia uhrauksista tämän kansakunnan eteen. Talvisalon sankarihautausmaalla entisistä SaPKolaisista lepäävät ainakin Valle Teijonmaa ja Veikko Mustasalo.

 

Laskimme myös kynttilän keväällä 2021 poisnukkuneen SaPKolaisen Raimo Turkulaisen haudalle. Jo ajasta ikuisuuteen siirtyneiden pelaajien Raimo Turkulaisen ja Paavo Tirkkosen pelimuistot elävät vahvoina SaPKolaisissa sydämissä.

 

Jouluna on jokaisen velvollisuus muistaa poisnukkuneita läheisiään tavalla tai toisella.

Jokainen hautakivi pitää sisällään jonkun elämäntarinan- lyhyemmän tai pitemmän- kuitenkin yhtä arvokkaan!

 

Toivotan SaPKon edustusjoukkueen puolesta hyvää ja rauhallista joulua kaikille SaPKolaisille , SaPKon yhteistyökumppaneille ja Savonlinnalaisille, mutta ennen kaikkea parempaa ja turvallisempaa uutta vuotta 2022   

 

 

 

Tuusulassa 23.12.2021

SaPKon urheilujohtaja

Pekka Lindén