« Takaisin

SaPKo 90: Pekka Tirkkonen SaPKon päävalmentaja 2008-2012

1.2.2019
Kategoria: SaPKo 90

1. Kuka olet ja miten elämä on kuljettanut sinua sitten (SaPKo) aikojen?

Pekka Tirkkonen. 1987 lähdin SaPKosta Liigaan, jossa edustin TPS:ää, KalPaa ja SaiPaa yhteensä 14 kautta. Lisäksi pelasin Saksan pääsarjassa 2 kautta, Ruotsin pääsarjassa kauden ja Tanskan pääsarjassa 4 kautta. Valmentajana olin SaPKossa 2008-2012. Sen jälkeen valmensin SaiPaa 4 kautta, Sveitsissä 2 kautta ja nyt valmennan Saksassa ensimmäistä kauttani.

2. Mikä ja milloin  oli/on rooli tai tehtävä SaPKossa?

– Pelaajana vuosina 1977- 1984 juoniorijoukkueissa ja edustuksessa vuosina 1984-87. Valmentajana edustusjoukkueessa marraskuusta 2008 kauden 2011-12 loppuun.

3. Mikä oli SaPKon merkitys omalle urallesi pelata tai valmentaa tai toimia SaPKossa?

– SaPKosta sain hyvän koulutuksen ja valmiudet molempiin rooleihin.

4. Ketkä olivat oman aktiiviaikasi (tehtävästä riippuen) mieleenpainuvimpia pelaajia tai henkilöitä?

– Pelikavereina Pekka Nissinen, Adu Ruohoaho, Vesa Karjalainen, Steve MacDonald, Ari Tamminen ja Petri Matikainen. Valmennettavina Kalle Konsti, Jesper Piitilainen ja Jan Mikael Järvinen. Omina valmentajina Petri Kukkonen, Pasi Massinen, Hannu Muhonen ja Kari Kivilompolo. Toimihenkilöinä Eino Närhi ja Pekka Linden joukkueenjohtajina, Aki Koponen (huoltaja), Jampe linnanmurto (huoltaja) ja Jarmo Puustinen (huoltaja).

5. Mitkä olivat toimikautesi huippuhetkiä tai huippukausia. Onko joku ottelu tai tapahtuma, mikä et unohda? Entä Suurimmat pettymykset?

– Huippuhetkiä koko juniori vuodet pelimatkoineen ja hyvine kavereineen. Pettymyksinä ehkä valmentaja ajalta tappiot play- offseissa ensimmäisellä kierroksella D-Teamille ja Jokipojille.

6. Olet varmaan seurannut SaPKo pitempään. Mikä on mielestäsi muuttunut vuosikymmenten saatossa Savonlinnassa ja SaPKossa?

– Vuosien saatossa mielestäni suurin muutos on ollut katsojamäärissä, aikaisemmin 1000-1500 katsojaa oli arkipäivää.

7. Nimeä kaikkien aikojen SaPKon tähtikentällinen (SaPKossa pelanneet) Kuka on ollut  mielestäsi SaPKon paras pelaaja kautta aikojen?

– Tähtikentällinen mv Jarmo Myllys, puolustajat Paavo Tirkkonen ja Jyrki Turunen, hyökkääjät Steve MacDonald, Rassa Turkulainen ja Jussi Piuhola. Paras pelaaja kautta aikojen Paavo Tirkkonen.

8. Miten harjoittelu on pelaajan tai valmentajan näkovinkkelistä muuttunut omana aikanasi?

-Kesäharjoittelu mennyt enemmän henkilökohtaisemmaksi ja järkevämmäksi. Ennen harjoiteltiin kesät yhdessä joukkueena. Määrät varmasti pysyneet samana.

9. Olosuhteista puhutaan paljon – Millaiset olivat olosuhteet aikanasi pelata tai valmentaa SaPKossa. (Tekojää tuli Savonlinnaan 1966 ja nykyinen jäähalli valmistui 1978 ja harjoitushalli valmistui 2018)

– Aloitin junioreissa syksyllä 1977, jolloin oli vielä tekojää. Seuraavana syksynä 1978 saatiin jäähalli ja innostus oli valtava. Se on ollut suurin muutos minun vuosinani.

10. Tuleeko mieleen , joku erikoinen tapaus tai asia tai sattuma SaPKo ajoilta (jonka voi jo nyt kertoa)?

– Kaudella 85-86 pelasimme Forsassa FoPsia vastaan ja kotijoukkue johti kahdella maalilla. Peliä oli jäljellä vajaa minuutti ja pelasimme kahden miehen alivoimalla. Teimme kuitenkin vajaalla kaksi maali viimeisellä minuutilla, muistaakseni Nissisen Pekka ja Adu Ruohoaho. Jatkoajalla sitten Risto Korpela ratkaisi voiton meille!! Riemu oli valtava ja kotimatka lyheni aika paljon!!

11. Jos saisit päättää, miten muokkaisit suomalaista jääkiekon pääsarjojen  sarjajärjestelmää? Onko nykymuotoisella Mestiksellä tulevaisuutta?

– Liigan ja Mestiksen välille karsintasarja. Liigan kaksi viimeistä ja Mestiksen neljä parasta, kaksinkertainen sarja, jonka kaksi parasta pelaa Liigassa seuraavana vuonna.

12. Onko Savonlinnassa joskus mahdollista pelata jääkiekkoa nykymuotoisella pääsarjatasolla?

-Talous ja olosuhteet olisivat varmasti suurimmat haasteet Liigassa pelaamiselle.

13. Mitkä ovat mielestäsi SaPKon huippusaavutukset tai kohokohdat (Nousu Suomi Sarjaan 1964, Nousu Mestaruusarjaan 1966, Sm -sarja karsinnat 1973, Linna Hockeyn aika 1980 -luvun alussa, Liigakarsinnat 1995, Mestismestaruus 2017) vai joku muu asia tai kokonaisuus?

SaPKon huippusaavutukset mielestäni ovat nousu SM-Sarjaan 1966 ja pysyminen siellä 1968-71 sekä Mestis mestaruus 2017.

14. Elämässä on yla- ja alamäkeä ja joskus tasaisempaa- niin myös seuratyössä. Mitkä olivat SaPKo aikasi pettymyksiä?

Kts vastaus nro 5

15. Mitkä ovat terveiset  90 -vuotiaalle Savonlinnan Pallokerholle ja Savonlinnalaiselle jääkiekolle?

– Työn iloa ja yhteen hiileen puhaltamista koko Savonlinnan jääkiekkoilulle ja SaPKolle!! Onnea 90-vuotiaalle, perinteikkäälle seuralle joka tunnetaan ympäri maata!!

Terveisin Pekka