« Takaisin

SaPKo 90: Heino Lipsanen – SaPKo:n merkitys seutukunnalle

31.1.2019
Kategoria: SaPKo 90

Liikunnan ja urheilun järjestötoiminnassa tärkein perusyksikkö on urheiluseura. Liikaa ei voi korostaa perusseuratyön merkitystä. Ilman urheiluseuroja, eivät ihmiset – erityisesti lapset ja nuoret – löydä polkuaan liikuntaharrastuksen pariin.

SaPKo on liikuttanut nuoria jo 90 vuoden ajan. Alussa SaPKo tarjosi nuorille mahdollisuuden liikuntaharrastuksen jalka- ja jääpallon pariin. Jääkiekko tuli ohjelmaan mukaan 1950- luvulla.

Suuri yleisö seuraa tarkasti kilpailumenestystä. Urheiluseuran tavoitteen tulee kuitenkin olla muussakin kuin urheilullisessa menestyksessä. Seuran ja siinä toimivat ihmiset ymmärtävät oman vastuunsa myös kasvattajina, kun toimitaan lasten ja nuorten kanssa

Urheiluseura/SaPKo tarjoaa parhaimmillaan tiiviin, toimivan ja turvallisen yhteisön; lapsille ja nuorille uuden oppimisen riemua, uusia elämyksiä ja kokemuksia sekä elinikäisiä ystäviä. Tavoitteena pitää olla se, että liikunnasta muotoutuu elinikäinen, aktiivinen elämäntapa. Aikuiset harrastajat puolestaan voivat ylläpitää fyysistä ja psyykkistä kuntoa ja saavat mahdollisuuden harrastaa mieluisassa kaveriporukassa. Innostunut seuratyö on myös huippu-urheilun taustana. Ilman seuroissa tehtävää perustyötä olisi moni lahjakkuuskin jäänyt löytymättä.

Jääkiekko tarjoaa suurelle yleisölle lukemattoman määrän jännittäviä, viihdyttäviä ja elämyksellisiä hetkiä. Pelit ja kilpailut eivät ole päättyneet viimeiseen pillin vihellykseen tai suoritukseen. Jälkipelejä on käyty ja tapahtumia on spekuloitu työpaikoilla, kodeissa ja kuppiloissa vielä pitkään tapahtumien jälkeen.

Urheilu synnyttää myös paikallisia sankareita. Nykypäivän median aikoina on erityisen tärkeää huomata, että on sitä osattu pienemmissäkin puitteissa. Lähisankareina savonlinnalaisilla kiekkoilijoilla on ollut erittäin tärkeä asema kasvavan nuorison esikuvina ja urheiluun innoittajina.

Urheilun avulla rakennetaan paikallista identiteettiä. Paikkakunnan menestyneet kiekkoilijat ovat sananmukaisesti urheilleet Savonlinnaa Suomen kartalle, ja useissa tapauksissa kansainvälisillekin kentille. Siitä on Savonlinnassa esimerkkejä hämmästyttävän paljon. Jarmo Myllys, Ville Leino, Tuukka Rask ovat raivanneet tiensä kansainväliselle huipulle.

SaPKo tekee tärkeää kasvatustyötä. Urheilu- ja liikuntakasvatuksen lisäksi seurariennoissa on kasvatettu yleisempäänkin yhteiskunnallisten asioiden ymmärtämiseen ja vaikuttamiseen. Monet päätöksenteossa ja erilaisissa vastuutehtävissä toimineet ovat saaneet olennaisia hyötyjä seura-aherruksessa.

Lämpimät onnittelut juhlivalle SaPKolle
Heino Lipsanen
aluejohtaja, liikuntaneuvos
Etelä-Savon Liikunta