« Takaisin

SaPKo 90: Hannu Oksasen SaPKo muistelmat

18.1.2019
Kategoria: SaPKo 90

1. Kuka olet ja miten elämä on kuljettanut sinua sitten (SaPKo) aikojen?

– Olen Hannu ”Häpä” Oksanen ja elämä on vienyt Savonlinnasta, ensin takaisin Tampereelle (Ilves) ja sieltä Kuopioon (Kalpa) ja sieltä Helsinkiin (Jokerit) sitten vähän ulkomaan retkee Ruotsi (Leksand If) paluu suomeen ja Tampere (Tappara) ja eikun reissuun ja Kuopio (Kalpa), kun pelini oli pelattu muutin kotikapuunkiini Tampereelle nääs 🙂

2. Mikä ja milloin oli/ on rooli tai tehtävä SaPKossa?

– Olin vuonna 1980 ja 1981 olin keskushyökkääjänä SaPKosssa.

3. Mikä oli SaPKon merkitys omalle urallesi pelata tai valmentaa tai toimia SaPKossa?

– SaPKon aika antoi minulle ison nosteen urallani ja siitä kiitos SaPKo organisaatiolle. Voitin tuon jälkeen 3 suomenmestaruutta ja 2 hopeeta.

4. Ketkä olivat oman aktiiviaikasi (tehtävästä riippuen) mieleenpainuvimpia pelaajia tai henkilöitä?

– Mieleeni jäi noista vuosista Steve Mc Donalds, Jussi Piuhola, Paavo Tirkkonen, Jari Hämäläinen, Erkki Huttunen, Jari Kaarela, Seppo Tenhunen ja Ahti Ruohoaho. Olihan siinä muitakin jota vois mainita mutta ei nyt kokojoukkuetta mainita.

5. Mitkä olivat toimikautesi huippuhetkiä tai huippukausia. Onko joku ottelu tai tapahtuma, mikä et unohda? Entä suurimmat pettymykset ?

– Minä saavuin kahtena vuonna kesken kauden, kun alkukausista yritin vakuuttaa paikka Ilveksen riveissä. Mieleeni jäi yksi hegemonia ottelu ja minun debyytti SaPKossa, Saipa – Sapko, jossa tein 2 maalia kun niin oli lehtihaastattelussa luvannut. Pettymykseksi jäi se emme pystyneet antamaan Jorma Kajannolle ja koko organisaatiolle liiga paikkaa vaikka siihen oli mahdollisuus, mutta näin jälkeenpäin voi sanoa että ne stepit olisi tuohonaikaankin ollut kovi nousta pääsarjaa.

6. Olet varmaan seurannut SaPKo pitempään. Mikä on mielestäsi muuttunut vuosikymmenten saatossa Savonlinnassa ja SaPKossa?

– Seuraan kyllä SaPKon pelejä edelleen, muutama viime vuosi on ollut hyvää tekemistä, josta mestaruus on hyvä osoitus.

7. Nimeä kaikkien aikojen SaPKon tähtikentällinen (SaPKossa pelanneet), kuka on ollut  mielestäsi SaPKon paras pelaaja kautta aikojen?

– En ihan kaikkia huippu äijiä muista, mutta tässä minun ketjuni. Erkki Huttunen – Steve McDonalds – Tanus ja pakit Ahti Ruohoaho – Paavo Tirkkonen.

8. Miten harjoittelu on pelaajan tai valmentajan näkovinkkelistä muuttunut omana aikanasi?

– Peli on kehittynyt pelaamiseni jälkeen hyvin paljon on tullut enemmän ammattimaisemmaksi ja hoidetaan ravintoasiat eri tavalla siksi on vaikea sanoa yksittäistä tekemistä mikä jääkiekkoa on muuttanut. 

9. Olosuhteista puhutaan paljon – Millaiset olivat olosuhteet aikanasi pelata tai valmentaa SaPKossa. (Tekojää tuli Savonlinnaan 1966 ja nykyinen jäähalli valmistui  1978 ja  harjoitushalli valmistuu 2018)

– Pelasin silloin, kun oli jäähalli ja hallihan on loistava näin pelivuosienkin jälkeen, kun olen siellä vieraillut.

10. Tuleeko mieleen, joku erikoinen tapaus tai asia tai sattuma SaPKo ajoilta ( jonka voi jo nyt kertoa)?

– Yksi juttu on jäänyt ”erittäin” hyvin mieleeni. Kerran vapaaillan jälkeen, kun taksilla kotiin ajelin sinne ammattikoulun lähelle niin nousi tie pystyyn ja sehän tarkoitti että silta oli ylhäällä 🙂 no pojille sen kerrottuani niin sain kyllä kuulla siitä koko kauden, Adu sitä muistutti tasasin välein että onko nousut tie pystyyn.

11. Jos saisit päättää, miten muokkaisit suomalaista jääkiekon pääsarjojen  sarjajärjestelmää? Onko nykymuotoisella Mestiksellä tulevaisuutta?

– Olisi kyllä sitä mieltä että olisi karsinta pelit jossa liigan heikoin ja mestismestari mittelisi paikasta liigaan olisi vähän urheilullisempi ja jos ei muuta niin mestisporukka saisi lisää kokemusta vaikke ehkä nousisikaan.

12. Onko Savonlinnassa joskus mahdollista pelata jääkiekkoa nykymuotoisella pääsarjatasolla?

– Olisin sitä mieltä että SaPKon kannattaisi pysyä kasvattajaseurana ja antaa mahdollisuus Liigasta tippuville mahdollisuus kehittyä. Teillä kun on siihen hyvät eväät, itsekkin sain mahtavan puustin eteenpäin niin varmaan Jan-Mikael Järvinenkin, Tanus ja Lepaus muutamia nimiä mainitakseni.

13. Mitkä ovat mielestäsi SaPKon huippusaavutukset tai kohokohdat (Nousu Suomi Sarjaan 1964 , Nousu Mestaruusarjaan 1966, Sm -sarja karsinnat 1973, Linna Hockeyn aika 1980 -luvun alussa, Liigakarsinnat 1995, Mestismestaruus 2017 vai joku muu asia tai kokonaisuus?

– Pelasin Linna Hockeyn aikana ja olihan se värikästä aikaa positiivisessa mielessä.

14. Elämässä on yla- ja alamäkeä ja joskus tasaisempaa- niin myös seuratyössä. Mitkä olivat SaPKo aikasi pettymyksiä?

– Aikanani en pettynyt oikeasti muustakuin että ei noustu liigaan SaPKon kanssa.

15. Mitkä ovat terveiset  90 -vuotiaalle Savonlinnan Pallokerholle ja Savonlinnalaiselle jääkiekolle?

– Henkilökohtaisesti toivotan 90v Sapkolle työntäyteistä aikaa. Pitäkää lippu korkealla. Vielä toivoisi, että yrityselämä olisi hyvin mukana ja mahdollistaisi SaPKon pelaamisen korkealla tasolla ja siihen tarvitaan yritys maailmaa. Savonlinnalaisia kehottaisin käymään kaikissa peleissä sillä peli on parasta paikanpäällä. Viimeiseksi olette aina sydämmessäni :).

t. Hannu ”Häpä” Oksanen