« Takaisin

Heikki Tirkkonen 1952-2021

2.1.2022
Kategoria: Edustusjoukkue

Savonlinnan Pallokerhon entinen hyökkääjä Heikki Tirkkonen menehtyi Savonlinnassa vaikean sairauden murtamana joulukuun lopulla. Heikki Tirkkonen syntyi Savonlinnassa 1.7.1952

Tirkkosen veljekset ammensivat jääkiekko-oppinsa Kirkkopuiston luonnonjäältä, niin kuin muutkin aikalaisensa SaPKolaiset. Talvisin jäällä oltiin aamusta iltaan ja Heeri erottautui muista jo juniorivuosina taitavana pelaajana.

Aikalaispelaajista Hannu Muhonen muistaa Heikki Tirkkosen jo juniorina erittäin taitavana pelaajana. “Ei ole ihme, että hän nousu talvella 1970–1971 nuorten maajoukkueeseen ja EM-kisajoukkueeseen asti.”

Vuodenvaihteessa 1970–1971 kuuden joukkueen turnaus pelattiin nykyisen Slovakian ja silloisen Tšekkoslovakian maaperällä Prešovin kaupungissa. Nuorten maaotteluita Heerille kertyi 5 ja niissä syntyi 1 maalia ja 2 maalisyöttöä.

 

Hannu Muhonen muistelee olleensa saattamassa Heikkiä kisamatkalle Presoviin silloisella Koululahden rautatie seisakkeella.

Nuorten maajoukkueajoilta Heikki Tirkkosella oli harvinaisen kunnia olla siihen aikaan ainutlaatuinen pelaaja, sillä hän onnistui harjoitusottelussa 8.12.1970 Turussa tekemään maalin Neuvostoliittoa vastaan pelatussa ottelussa. Vastustajan maalissa pelasi itse Vladislav Tretjak.

Voidaan melkein todeta, että tuohon aikaan ihminen kävi kuussa useammin, kuin Suomi voitti Neuvostoliiton punakoneen jääkiekko-ottelussa. Samassa joukkueessa pelasivat mm. Seppo Ahokainen, Jouko Öystilä, Pekka Rautakallio sekä JoKP Juha Silvennoinen

 

Heikki Tirkkonen tuli mukaan SaPKon mestaruussarja joukkueen harjoitusrinkiin kaudella 1968–1969 ja pelasi sitten kahdella kaudella 1969-1971 kaikkiaan 40 ottelua Mestaruussarjassa.

Mestaruussarja-ajalta makein maalia lienee SaPKo-HIFK ottelussa 26.2.1970 syntynyt maali. Kun Heeri ampui Mauri Kaukokarin eteensä torjuman kiekon maaliin ja SaPKo siirtyi ottelussa 1–0 johtoon yli 5000 katsojan riemuksi.

Samassa joukkueessa silloin pelannut Jaakko Koikkalainen muistaa Heerin hyvänä sentterinä, jolla oli kova ja tarkka laukaus.

Jaakko Koikkalainen jatkaa: “Kaukalon ulkopuolella Heikki oli siihen aikaan iloinen ja rempseä seuramies. Oltiin Savonlinnan kaupungilla samaan aikaan töissä ja Heikki teki pitkän päivätyön kaupungille teknisen toimiston eri työtehtävissä”

Samassa ketjussa laiturina A-nuorten SM-sarjassa pelannut Hannu Muhonen jatkaa: “Heeri suojasi loistavasti kiekkoa ja oli monesti kylmäpäinen, isojen ratkaisumaalien tekijä. Monesti hän oli hiljainen menomatkoilla vieraspeleihin, mikä kertoo siitä, että hän otti homman tosissaan ja keskittyi otteluun. Heeri oli kova harjoittelija ja oli aina kovassa juoksukunnossa. Hän oli aina joukkueen kovakuntoisimpia pelaajia läpi kauden”

Myös Hannu muistaa Heikin iloisena kaverina kaukalon ulkopuolella.

 

Heikki Tirkkonen ura jatkui SaPKossa Mestaruussarjasta tippumisen jälkeen 1971 Suomisarjassa ja 1.divisioonassa aina kevääseen 1977

Hän oli 1970-luvulla pelatessaan aina joukkueen parhaita pistemiehiä. Pelinumeroksi vakiintui 14 kun Seppo Repo siirtyi SaPKosta pois ja numero vapautui nuorempien käyttöön.

1970-luvulla ketjukaverina ja laitahyökkääjinä olivat monesti Ilmo Muhonen ja Jorma Muikku.

Yksi suuri Savonlinnalainen jääkiekkopersoona on poistunut kokoonpanosta. SaPKo myötäelää omaisten suuressa surussa.

Meille kaikille Heikki Tirkkonen elää muistoissamme SaPKolaisena pelaajana ja mukavana ihmisenä.

Savonlinnan Pallokerho kunnioittaa Heikki Tirkkosen muistoa pe 7.1.2021 SaPKo-RoKi ottelussa pelaamalla ottelun surunauhoin.

 

Tuusulassa 1.1.2022

 

SaPKo

Urheilujohtaja Pekka Linden

 

Liitteet: Lehtileikkeet Heikki Tirkkonen ja SaPKo

  1. SaPKo lähdössä Raumalle keväällä 1973 SM-karsintasarjan ratkaisu-otteluun-Heikki keskellä takarivissä karvahattu päässä Hannu Aravirran vasemmalla puolella
  2. SaPKo-HIFK 26.2.1970 Otteluselostus Itä-Savo
  3. 1977 Jukurit-SaPKo Tirkkonen-Muhonen-Muikku
  4. SaPKo-Reipas Syksy 1973
  5. Kovakuntoiset SaPKolaiset Jussi Piuhola ja Heikki Tirkkonen 1974
  6. Heikki Tirkkonen jääkiekon kuvakirja 1970–1971