« Takaisin

SaPKo 90: Ari Aaltonen SaPKon päävalmentaja 2000-2002

28.11.2018
Kategoria: SaPKo 90

1.  Kuka olet ja miten elämä on kuljettanut sinua sitten (SaPKo) aikojen… ?

Olen Ari Aaltonen. SaPKon jälkeen olen toiminut Jokipoikien päävalmentajana Mestiksessä ja juniorivalmentajana. Tällä hetkellä toimin Karjalan Koplan valmentajana kakkosdivisioonassa.

2. Mikä ja milloin oli/on rooli tai tehtävä SaPKossa?

V.2000 tulin joulukuussa SaPKon päävalmentajaksi ja jatkoin kauden 2001-2002.

3. Mikä oli SaPKon merkitys omalle urallesi pelata, valmentaa tai toimia SaPKossa?

SaPKossa sain ensimmäistä kertaa valmentaa päätoimisena valmentajana valmennusurani aikana. Aika oli opettavaista ja hienoa.

4. Ketkä olivat oman aktiiviaikasi (tehtävästä riippuen) mieleenpainuvimpia pelaajia tai henkilöita?

Peliaikanani mieleen jäivät erityisesti Paavo Tirkkonen, Adu Ruohoaho, Pekka Nissinen, Bruno Ihalainen ja Steve McDonald. Kovia pelimiehiä ja olihan niitä paljon muitakin. Valmentajana ollessani SaPKossa sain viettää hienoja keskusteluhetkiä Rassa Turkulaisen kanssa ja edesmenneen joukkueenjohtaja Jyrki Hietalahden kanssa sekä Pepe Väreen kanssa soittelemme edelleen silloin tällöin. Mieleen jäi myös hieno SaPKon toimiston väki sekä SaPKon yksi omistajista Jukka Huittinen. Valmennettavista pelaajista jäi mieleen kapteeni Tero Koponen, Vesa Pietarinen, Jussi Leinonen, Aade Karjalainen, Aso Tirkkonen ja sokerina pohjalla NHL-taituri Ville Leino.

5. Mitkä olivat toimikautesi huippuhetkiä tai huippukausia. Onko joku ottelu tai tapahtuma, mitä et unohda? Entä Suurimmat pettymykset?

Kaudella 2000-2001 oli hienoa että pystyimme joukkueen kanssa nousemaan joulusta toiseksi viimeiseltä sijalta taistelemaan play off paikasta ja jäimme ulos maalierolla. Seuraavalla kaudella 2001-2002 pääsimme play -offeihin mutta emme kuitenkaan onnistuneet nousemaan Mestikseen.

6. Olet varmaan seurannut SaPKo pitempään. Mikä on mielestäsi muuttunut vuosikymmenten saatossa Savonlinnassa ja SaPKossa?

SaPKossa on tehty pitkäjänteistä ja hyvää työtä monta vuotta. Ja sen myötä SaPKo on noussut joka vuosi taistelemaan mestiksen mestaruudesta.

7. Nimeä kaikkien aikojen SaPKon tähtikentällinen (SaPKossa pelanneet), kuka on ollut mielestäsi SaPKon paras pelaaja kautta aikojen?

Maalissa Jarmo Myllys, pakkeina Ruohoahon Adu ja Paavo Tirkkonen ja sentterinä Rassa Turkulainen ja laitureina Pekka Nissinen ja Steve McDonald. SaPKon paras pelaaja kautta aikojen Jarmo Myllys.

8. Miten harjoittelu on pelaajan tai valmentajan näkovinkkelistä muuttunut omana aikanasi ?

Valmentajien tietotaito on lisääntynyt ja sen myötä pystytty tuomaan taito, voima ja nopeus ominaisuudet paremmin peliin jonka ansiosta peli on nopeampaa, taitavampaa ja kovempaa parempien pelaajien myötä.

9. Olosuhteista puhutaan paljon – Millaiset olivat olosuhteet aikanasi pelata tai valmentaa SaPKossa.

(Tekojää tuli Savonlinnaan 1966 ja nykyinen jäähalli valmistui  1978 ja harjoitushalli valmistuu 2018)

Valmennusaikanani jääajat olivat hyvät ja siihen aikaan edustusjoukkueen koppi oli hyvä.

10. Jos saisit päättää, miten muokkaisit suomalaista jääkiekon pääsarjojen sarjajärjestelmää? Onko nykymuotoisella Mestiksellä tulevaisuutta?

SM-liiga auki, 15 joukkuetta. Runkosarjan jälkeen 10 parasta pelaa playoffit ja 5 viimeistä ja mestiksen kaksi parasta pelaa alemman loppusarjan.

11. Onko Savonlinnassa joskus mahdollista pelata jääkiekkoa nykymuotoisella pääsarjatasolla?

Epäilen.

12. Mitkä ovat mielestäsi SaPKon huippusaavutukset tai kohokohdat (Nousu Suomi Sarjaan 1964, Nousu Mestaruusarjaan 1966, Sm-sarja karsinnat 1973, Linna Hockeyn aika 1980 -luvun alussa, Liigakarsinnat 1995, Mestismestaruus 2017) vai joku muu asia tai kokonaisuus?

Nousu mestaruussarjaan -66, liigakarsinnat -95, mestismestaruus 2017.

13. Elämässä on ylä- ja alamäkeä ja joskus tasaisempaa- niin myös seuratyössä. Mitkä olivat SaPKo aikasi pettymyksiä?

2001-2002: ettemme pystyneet pääsemään mestiskarsintaan.

14. Mitkä ovat terveiset  90-vuotiaalle Savonlinnan Pallokerholle ja Savonlinnalaiselle jääkiekolle?

Jatkakaa edelleen hyvää juniorityön tekemistä ja samalla tuotatte hyviä liigapelaajia Suomeen. Pitäkää lippu korkealla!

 

Ari Aaltonen on valmentanut molempia kuvan joukkueita.